Luffar äventyr - Ängsladan med omgivningar

Ladan byggdes 1864 och har i första hand till förvaring av hö, vilket på vintern transporterades hem till Storegården i Tigerstad. Förr i tiden slog man med lie gräset på den lilla åkern "Kärret", alldeles bredvid ladan. Gräset fick torka och räfsades sedan för hand ihop med räfsor och lades slutligen i ladan. Även området runt omkring själva ladan, den s k LADVALLEN, skördades på samma sätt. Eftersom vägarna på den tiden ofta var i dåligt skick, kördes höet hem på snön under vintern. Då hade också fodret hemma på höskullen börjat sina och ladhöet var ett nödvändigt tillskott i utfodringen. Dessa ängsgslador fyllde sin funktion, eftersom det oftast var trångt om plats hemma på gården.
Efter några års höskörd plogade man upp "Kärret" och odlade havre i några år, vilken sen tröskades hemma på gården.

Ladan har också använts som tillfällig övernattningsbostad åt luffarna. Det var säkert mysigt att krypa ner i det mjuka ängshöet som förvarades i ladan.

Passa också på att njuta av den underbara naturen i omgivningarna kring ladan. Den djupa granskogens mäktighet kan bjuda på många upplevelser och äventyr. Där kan Du också plocka svamp och bär. Hagmarken kring ladan, med inslag av slån, nypon, ek, björk och åtskilliga örter, väcker våra allra vackraste känslor till liv. Ett och annat rådjur kan också ta vägen förbi. Gå på den lilla spången över bäcken och upplev soluppgången i skogsbrynet till fågelsång och blomdoft. Mystiken över kärret, när morgondiset vandrar som en spöklik rök, måste också upplevas.